Obiectivul general al proiectului este promovarea unui pachet de intervenții integrate cu scopul incluziunii sociale, cresterii capacității de ocupare și reducerii riscului de sărăcie a grupului țintă format din 552 de persoane, din comunitatea Finteușu Mic, comuna Satulung, județul Maramureș.
Proiectul propus va genera un efect pozitiv asupra problematicii grupului țintă pe termen lung prin oferirea de servicii de inovare socială, servicii integrate care vor răspunde următoarele principii de bază, așa cum sunt ele promovate în cadrul regulamentelor Fondurilor Europene Structurale și de Investiții 2014-2020, respectiv: egalitatea de șanse și tratament între bărbați și femei (egalitatea de gen) și nediscriminarea.
Pentru a promova egalitatea de șanse și tratament se va acorda atenție accesibilității pentru toți cetățenii la serviciile, spațiile și dotări care vor fi furnizate sau deschise publicului. Demersurile planificate cu grupul țintă vor urmări să întrerupă cercul vicios al excluziunii sociale și sărăciei printr-o abordare multidimensională la nivel comunitar, bazată pe nevoile comunității, respectând principiul abordării inovative în furnizarea serviciilor și al unei abordări integrate prin evitarea unor măsuri disparate, mono-sectoriale în vederea eficacității în utilizarea resurselor publice comunitare.
Este nevoie de inovare socială și o abordare integrată în vederea îmbunătățirii condițiilor de trai ale grupului țintă, creșterea nivelului de educație, a capacității de inserție profesională şi a accesului la piața muncii interne, precum şi a accesului la infrastructură de bază de calitate, creșterea accesului la servicii sociale și medicale. In măsura în care priorităţile comunităţii se concentrează pe asigurarea nevoilor de bază, timpul consacrat educaţiei şi sănătăţii copiilor este foarte limitat, fapt ce se răsfrânge negativ asupra perspectivelor de viitor în termeni de integrare socială.
Pentru copii și tineri este nevoie de dezvoltarea și stimularea a întregului potențial individual, prin sprijin în procesul de formare a deprinderilor de viață independentă, dezvoltarea cunoștințelor generale, creșterea încrederii în sine, încurajarea dezvoltării gândirii euristic-creatoare, servicii educative, servicii sociale și medicale.
Pentru adulții din comunitate este necesar să fie create premisele pentru participarea deplină la viața economică, socială şi culturală a comunității(servicii de informare profesională, formare profesională continuă, sprijin în găsirea unui loc de muncă, dezvoltarea și susținerea inițiativelor antreprenoriale, informare privind sănătatea și igienă, sprijin în îmbunătățirea condițiilor de locuit, asistență juridică, sprijin în combaterea discriminării).
Pentru populația vârstnică din comunitate se va urmări ca aceștia să fie apreciați şi respectați, să rămână independenți şi să poată participa la toate aspectele vieții în calitate de cetățeni activi, bucurându-se de o calitate ridicată a vieții într-o comunitate sigură.
Obiectivele specifice ale proiectului
1. Creșterea gradului de incluziune socială, combaterea sărăciei și a oricărei forme de discriminare prin dezvoltarea și consolidarea de servicii de învățământ gimnazial ”A doua Șansă” pentru 75 de persoane.
2.1. Creșterea gradului de incluziune socială, combaterea sărăciei și a oricărei forme de discriminare prin dezvoltarea și consolidarea măsurilor integrate a intervențiilor specifice în serviciile de formare profesională continuă pentru 240 de persoane, din care minim 180 persoane vor dobandi o calificare la incetarea calitatii de participant.
2.2. Creșterea gradului de incluziune socială, combaterea sărăciei și a oricărei forme de discriminare prin dezvoltarea și consolidarea măsurilor integrate prin întervenții specifice în serviciile de informare pentru 276 de persoane, de consiliere pentru 276 de persoane și de inserție pe piața muncii internă pentru 75 de persoane.
3. Creșterea gradului de incluziune socială, combaterea sărăciei și a oricărei forme de discriminare prin dezvoltarea și consolidarea măsurilor integrate în serviciile de formare în antreprenoriat pentru 30 persoane, a ocupării pe cont-propriu și consultanță în dezvoltarea de activități independente care să genereze venituri pentru un număr de până la 15 persoane.
4. Creșterea gradului de incluziune socială, combaterea sărăciei și a oricărei forme de discriminare prin dezvoltarea și consolidarea măsurilor integrate în serviciile sociale și medicale pentru 552 de beneficiari cu scopul de a preveni separarea sau abuzul copilului de familie, a dezvolta competențele parentale, a respecta drepturile persoanelor cu dizabilități și ale vârstnicilor.
5. Creșterea gradului de incluziune socială, combaterea sărăciei și a oricărei forme de discriminare prin dezvoltarea și consolidarea măsurilor integrate prin intervenții în domeniul îmbunătățirii condițiilor de locuit pentru 260 de gospodării ale grupului țintă.
6. Creșterea gradului de incluziune socială, combaterea sărăciei și a oricărei forme de discriminare prin dezvoltarea și consolidarea măsurilor integrate prin intervenții în domeniul acordării de asistență juridică și reglementări acte pentru 260 gospodării ale grupului țintă.
7. Creșterea gradului de incluziune socială, combaterea sărăciei și a oricărei forme de discriminare prin dezvoltarea și consolidarea măsurilor integrate prin intervenții în domeniul combaterii discriminării și promovării multiculturalismului pentru 552 de persoane.